Lyngby Taarbæk Kommune

Lyngby Taarbæk KommuneLyngby Taarbæk Kommune

Lyngbyportrætter

Udstilling fra 8. februar 2018 på Frieboeshvile

Om udstillingen Lyngbyportrætter

Stå ansigt til ansigt med lokalhistorien, når Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv slår dørene op for forårets udstilling Lyngbyportrætter, som man kan besøge fra 8. februar til 22. juni.

I udstillingen møder den besøgende først og fremmest blikke fra andre Lyngby-borgere. Hele foråret kan alle interesserede kigge forbi den gratis udstilling i arkivets åbningstid. Både kunstinteresserede, fotografientusiaster og lokalhistorisk interesserede vil kunne finde noget for dem, og der vil være særlige opgaveark til børn og tegnebord, så også de yngste borgere kan få en spændende oplevelse i udstillingen.

At vise et menneske

For hvordan vises et menneske? Og hvad er det vi ser, når vi i dag møder et blik, der for hundrede år siden indfanges af et kamera. Arkivets samling rummer hundredevis af portrætter, primært fra begyndelsen af det 20. århundrede, hvor vi møder ranke mænd i stiveste puds, kvinder i datidens sidste skrig og børn med vandkæmmet hår. Selv hunde har fundet vej til fotografen. Også de mindre opstillede portrætter, hvor det ikke kun er overklassen, men hvor også håndbajeren, grinet, udklædningen og hverdagstøjet ind i billedet, kan man se på udstillingen. Ikke nutidens blikke fanget med en smartphone, men fortidens blikke, fanget med et stort, tungt fotografiapparat eller med en kunstners præcise pensel. Oplev klassiske malede portrætter, fotografens opstillede fotografier og de mere uformelle hverdagsportrætter.

Vær med

Alle borgere inviteres til at dele deres hverdagsportrætter på instagram med hashtagget #lyngbyportraetter. Ikke mindst håber arkivet på at få masser af nye og gamle portrætter indleveret fra borgere. Portrætterne kan enten sendes pr mail eller man kan indlevere dem i arkivets og udstillingens åbningstid, og kommer til at blive en del af udstillingen, der således vokser som forårsdagene bliver lysere.

Arrangementer i hele kommunen

Portrætudstillingen er samtidig udgangspunkt for en omfattende arrangementsrække under temaet portrætter, der finder sted både på arkivet men også på Sophienholm, Taarbæk skole og Stadsbiblioteket. Der vil bl.a. være vandringer med udgangspunkt i historier om lokale borgere, foredrag på arkivet om portrætter i litteraturen og foredrag på Stadsbiblioteket om forbryderportrætter samt forfatterbesøg af Nikoline Werdelin og Helle Helle.

Onsdag og torsdag i vinterferien vil der være familieaktiviteter i udstillingen med kreative værksteder og opgaver for børn.

Kendte forfattere skriver fiktion over lyngbyportrætter

Undervejs i udstillingsperioden inviterer arkivet forfatterne Lars Kjædegaard og Tine Høeg til at skrive hver deres historie med udgangspunkt i portrætter fra samlingen. Lars Kjædegaard er krimiforfatter og kendt for bl.a den anmelderroste serie om efterforskerne Hvid og Belling. Tine Høeg er aktuel med romanen ‘Nye rejsende’, der sidste år vandt Bogforums debutantpris. Hvilke historier ser forfatterne i portrætterne, når al virkelighed tilsidesættes for at give plads til fri fantasi og gode historier?

Praktisk information

Der er gratis adgang til udstillingen og den har åbent i arkivets åbningstid: mandag, tirsdag, onsdag og fredag kl. 14-16, torsdag kl. 14-20 og lørdag kl. 10-14. Onsdag d. 14 og torsdag d. 15 er udstillingen i anledningen af vinterferien åben 10-16.

Adressen er Lyngby Hovedgade 2.

Der er udstillingsåbning torsdag d. 8. februar kl. 16-18. Alle er velkomne.

Siden er sidst opdateret den 17.01.2018